۱۴۰۳ اسفند ۱۱, شنبه

گزارشی از اعدام های سال ۲۰۲۲

 


دستکم ۶۲۳ اعدام در سال ۲۰۲۲ میلادی، اعدام ۲۷۳ زندانی بیشتر از سال گذشته

بر اساس گزارش تنظیم شده توسط کانون حقوق ایران، ۱۱ دی ماه ۱۴۰۱، دستکم ۶۲۳ اعدام در سال ۲۰۲۲ میلادی در زندان های ایران انجام شده و ۲۷۳ زندانی بیشتر از سال گذشته در اجرا در آمده است.


ایران، با جمعیتی بیش از ۸۵ میلیون نفر که بیش از ۳۰ درصد آن را جوانان تشکیل می دهند، با حکومتی مستبد و دیکتاتور دست بگریبان است.

در این سیستم حکومتی که بر فساد و فریب پایه ریزی شده، نه تنها پاسخگوی نیازهای نسل جوان که سرمایه این کشور به حساب می‌آیند، نیست، بلکه با سرکوب جستجو می‌کند پایه‌های لرزانش را حفظ می‌کند.

حفظ پایه‌های حکومت فاسد و ریزش ولایت فقیه، بر اعدام و زندان استوار شده است. در این گزارش می افکنیم بر اعدام ها در سال 2022 میلادی تا سرکوب مردم ایران بروشنی دیده می شود.


گزارش آمار گردآوری شده توسط همکاران ما در کانون حقوق بشر ایران، در سال ۲۰۲۲ دستکم ۶۲۳ زندانی در زندان های ایران اعدام شدند. بدیهی است که به دلیل تیغ سانسور و اختناق، این آمار کامل نیست و آمار واقعی اعدامها بیشتر است.

یادآوری می کنیم که در سال ۲۰۲۱ در حاکمیت جانیان ولایت فقیه، جمعا ۳۵۰ زندانی اعدام شدند. آمار ثبت شده در سال ۲۰۲۲ حاکی از گسترش اعدام ها است. دستکم ۲۷۳ زندانی بیشتر از سال ۲۰۲۱ اعدام شده‌اند.


گزارشات منتسب به زندانیان که باعث می شود آن را به اعدام محکوم کنند، داروهای مخدر و قتل، و در مواردی قتل مسئولین حکومتی اعلام شده است.


گزارش آماری از اعدام های سال ۲۰۲۲


اعدام مردان :‌ ۶۰۸ نفر

اعدام زنان: ۱۵ نفر

جمع کل اعدام: ۶۲۳ نفر

در این میان نام ۱۲ زندانی سیاسی به چشم می خورد که دو نفر از آنها در ملاعام به دار آویخته شدند. همچنین ۵ کودک مجرم نیز در سال ۲۰۲۲ اعدام شدند.


استان های کشور بر اساس شمارش اعدام زندانیان


رتبه اول اعدام های کشور به استان سیستان و بلوچستان اختصاص دارد. حاکمیت فاسد ملاها مردم این استان را با وجود سرمایه ها و ثروت آن، در فقر و بیکاری نگه داشته و آنها را به حوادث واهی دستگیر و دستگیر می کند.

رتبه دوم اعدام از آن استان البرز است که به طور هفتگی در زندان های گوهردشت (رجایی شهر) و مرکزی کرج احکام اعدام می شود.


ترتیب استان ها آمار اعدام


استان آذربایجان شرقی: ۵ نفر


استان آذربایجان غربی: ۱۳ نفر


استان اردبیل: ۸ نفر


استان اصفهان: ۳۹ نفر


استان البرز: ۹۴ نفر


استان ایلام: ۱۲ نفر


استان بوشهر: ۲ نفر


استان تهران: ۵ نفر


استان خراسان رضوی: ۳۳ نفر


استان خراسان جنوبی: ۱۳ نفر


استان خراسان شمالی: ۱ نفر


استان خوزستان: ۵ نفر


استان زنجان: ۱۲ نفر


استان سمنان: ۳ نفر


استان سیستان و بلوچستان: ۱۰۴نفر


استان فارس: ۸۶ نفر


استان قزوین: ۱۰ نفر


استان قم: ۲۰ نفر


استان کردستان: ۴ نفر


استان کرمان: ۵ نفر


استان کرمانشاه: ۹ نفر


استان کهگیلویه و بویراحمد: ۳ نفر


استان گلستان: ۲۰ نفر


استان گیلان: ۱۳ نفر


استان لرستان: ۱۸ نفر


استان مازندران: ۱۶ نفر


استان مرکزی: ۲۸ نفر


استان هرمزگان: ۱۶ نفر


استان همدان: ۱۳ نفر


استان یزد: ۹ نفر


محل اعدام نامشخص: ۴ نفر


اعدام زندانیان سیاسی


در سال گذشته ۱۲ زندانی سیاسی در ایران به طناب دار سپرده شدند.


دو تن از آنان، مجیدرضا رهنورد و محسن شکاری، از بازداشت قیام سراسری ۱۴۰۱، بودند که هر دو در آذرماه ۱۴۰۱ کشته شدند. مجیدرضا در مشهد در ملاعام به دار آویخته شد.


محسن شکاری از بازداشت‌شدگان قیام سراسری ایران بود که با «محاربه از طریق مجروح کردن یک خیابان سرکوبگر و بستن» در تاریخ ۱۷آذر۱۴۰۱ برابر با ۸دسامبر۲۰۲۲ در زندان گوهردشت اعدام شد.


مجیدرضا رهنورد پایین ده، از بازداشت‌شدگان قیام سراسری ایران در تاریخ ۲۱آذر۱۴۰۱ برابر با ۱۲دسامبر۲۰۲۲ در ملاعام در مشهد اعدام شد.

مجیدرضا رهنورد ۲۳ساله، ورزشکار و ساکن مشهد بود. مجیدرضا رهنورد ۲۶آبان در مشهد در اعتراضات شرکت کرده و روز ۲۸آبان به چندین قتل دو بسیجی بازداشت شد. اولین جلسه دادگاه وی روز سه شنبه ۸آذرماه با فاصله کمتری از ۱۰روز در دادگاه مشهد به ریاست سیدهادی منصوری برگزار می شود و به محکومیت محکوم می شود. این حکم سپس در دیوانعالی کشور تأیید و صحرگاه روز دوشنبه ۲۱ آذر به صورت شتابزده در ملاعام اجرا شد.

دیگر زندانی سیاسی اعدام شده در این سال، عبدالباسط ریگی از میان مردم محروم بلوچ بود که در ۲۷ دی ۱۴۰۰، برابر با ۱۷ژانویه ۲۰۲۲ در زندان مرکزی زاهدان اعدام شد. فرهنگ او کشتن قاضی کریمی و امام جمعه اهل سنت سراوان شیخ علی دهواری بود.


مهران نقدی جهانبخش عباسی نیز به محاربه، پمپ آتش سوزی بنزین در محله دره‌گرم ‌خرم‌آباد و قتل ۲مأموران نیروی انتظامی در تاریخ ۲۲دی۱۴۰۰ برابر با ۱۲ژانویه ۲۰۲۲ در زندان مرکزی خرم‌آباد اعدام شدند.


ماجد عموری و قدیر ناصری، در تاریخ ۱۷خرداد۱۴۰۱ برابر با ۷ژوئن۲۰۲۲ در زندان سپیدار اعدام شدند. ماجد عموری در سال ۹۷ در اعتراض به دستگیری برادر بزرگترش رسول عموری با نیروهای امنیتی درگیر شد. وی به اقدام مسلحانه و درگیری با ماموران سرنشین خودروی حامل برادرش و کشته شدن یک افسر نیروی انتظامی به نام نوید حقیقت، توسط دادگاه انقلاب اهواز به اعدام محکوم شده بود.


فیروز موسی‌لو، زندانی سیاسی کرد در زندان مرکزی ارومیه بدون اطلاع خانواده و وکیلش در تاریخ ۳۰خرداد۱۴۰۱ برابر با ۲۰ژوئن۲۰۲۲ اعدام شد.


ایمان سبزیکار، یک کارگر ساده بود و به قتل مامور فاسد نیروی انتظامی علی اکبر رنجبر در پاسگاه بیدزرد شیراز در تاریخ ۱مرداد۱۴۰۱ برابر با ۲۳ژوئیه۲۰۲۲ در ملاعام در محل قتل در بیدزرد اعدام شد.


محسن قنبرزهی و عین الله قنبرزهی، در تاریخ ۱۲شهریور۱۴۰۱ برابر با ۳سپتامبر۲۲، به اقدام علیه امنیت ملی، ارتباط با گروه‌های مخالف نظام و قتل ۳مامور نظامی در زندان مرکزی زاهدان اعدام شد.


راشد بلوچ (شعیب اسکانی)، اسحاق اسکانی، ۲زندانی سیاسی بلوچ به داستان قتل ۷مأمور تاریخ ۱۷آبان۱۴۰۱ برابر با ۸نوامبر۲۰۲۲ در زندان مرکزی زاهدان اعدام شدند. آنها از مرز پاکستان به سمت ایران در حال تردد بودند که توسط ماموران مرزی شدند.


سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱


دستگاه قضایی تعداد زیادی از بازداشتگان را به محاربه کرده است. هم اکنون حدود 100 تن از بازداشت قیام سراسری، با محاربه روبرو هستند و شماری از آنها به اعدام محکوم شده اند. امری که محکومیت های خارجی بین المللی را به همراه داشته است.

اعتراضات سراسری مردم ایران در سال ۱۴۰۱، از ۲۷ شهریورماه ۱۴۰۱، شروع شد و با گذشت حدود سه ماه و نیم ادامه ادامه دارد. دستگاه سرکوب حکومتی برای جلوگیری از گسترش این اعتراضات اقدام به کشتار معترضان، دستگیری و حکم اعدام برای آنها کرده است.

طی بیش از صد روز که از قیام سراسری مردم ایران گذشته است، ده هزار نفر از جوانان و شهروندان، و روانه شکنجه‌ها، بازداشتگاه‌های موقت و زندانی شده اند.



هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

تاملی بر روز جهانی بازتاب نسل‌کشی رواندا؛ فریادی برای انسانیت

  مقدمه: در دنیایی که همچنان شاهد خشونت‌های